The julekalender med De Nattergale

Julekalenderen, ” The Julekalender “, løb over skærmen i 1991 på TV2, og den er siden blevet genudsendt 3 gange. Serien blev til i De Nattergales forunderlige univers og i samarbejde med Hans Erik Saks. De 3 medlemmer af De Nattergale besatte alle 6 roller med undtagelse af nissen, Gammel Nok, som Poul Bundgaard lagde figur til.


jul1

 Handlingen i The Julekalender med De Nattergale

Julekalenderen handler om nisserne Fritz, Hansi og Günther, som alle har fået til opgave at finde ‘the playdåse key’, nøglen der skal bruges til at trække spilledåsen op. Klarer de den ikke, vil Gammel Nok, hvis livsnerve findes i spilledåsen, gå bort.
De tre tvivlsomme nisser styrter ned med deres flyvemaskine på kartoffelavler Oluf Sand og hans hustru Gertruds mark midt om natten. Umiddelbart herefter får det umage ægtepar besøg af den mystiske Benny Jensen fra København, som udgiver sig for at være rejsende i sko og strømper. I virkeligheden er han ikke rejsende, men en Nåsåer, en slags vampyr der ikke kan udstå nisser. Han søger efter nissernes bog, som Fritz, Hansi og Günther er i besiddelse af. Finder Nåsåen bogen, kan han gøre skade på hele verden, det kunne f.eks være at presse skattetrykket op på 100%.
The Julekalenders største kendingstegn er vel, at nisserne taler et herligt mix af jysk/vestjysk og engelsk.
Fritz (Viggo Sommer) er lederen, der sætter de to andre nisser i arbejde uden selv at have de helt store ambitioner om at hjælpe til. Han kommenterer dog de andre i flæng med følgende ”That’s a good vending, Hansi. Can you gentake that?” “That’s a good vending. Maybe vi can use that in another afsnit.” “Because you are the one with the biggest tænder and the grimmest tøj, Hansi!” Hvilket er humor på meget højt plan.
Hansi (Uffe Rørbæk Madsen) Han er trekløverets pakdyr, som aldrig forlader hulen uden sin fulde oppakning i form af en kæmpe rygsæk med gryder, potter og pander. Hansi forelsker sig i Gertrud, kartoffelavlerens kone.
Günther (Carsten Knudsen) er snitter efter sin berømte far og bliver i løbet af afsnittene sat til at snitte en ny propel til deres fly, så de kan komme hjem igen. Han er klein af bygning og han lystrer og gør alt, hvad man beder ham om.
Gammel Nok (Poul Bundgaard) optræder i første og sidste afsnit, hvor man ser ham i sin seng.

jul1
Oluf Sand (Viggo Sommer) , kartoffelavleren der er gift med Gertrud Sand. Faderen hedder Anders Sand.
Gertrud Sand (Carsten Knudsen) den hjemmegående og radiolyttende kone til Oluf. Gennem alle afsnit besat af at pynte op til jul, og leder forgæves efter den Store kasse med julepynt.
Benny Jensen (Uffe Rørbæk Madsen) Hvis virkelige navn er Brian, men det mente han var for socialt belastende at kalde sig, så han skiftede navn til Benny. Han lyver om, at han er rejsende i sko og strømper for firmaet Kock-sokker. Som før nævnt er han i virkeligheden en nåsåer, der forsøger at stjæle Fritz, Hansi og Günthers store bog. Han ligner et helt almindeligt menneske, men når han får spiritus, får han briller og hugtænder.

jul1
Der er også en hund med i The julekalender. Dens navn er Emil Sand (en af de sjoveste bemærkninger der har hængt ved omkring Emil er nok: Du kan sove på sofaen sammen med Emil).
The Julekalender voldhittede på TV2 og tilføjede ord som bob-bob og det bår’ dæjli i de´n danske ordbog

Andre uforglemmelige udtryk vi fik i hovedet

“Ja, de’ bår dæjli’!”
“Det var li godt grow.”
“Æ tror lige, æ skal ud og puste grise op.”
“Vi må da håbe, det bli’r bedre i morgen.”
“Det skal da ik komme an å det da.”
“Oluuf Oluuuf Oluuuuf.”
“Bob bob bob, ik’?”
“Jeg bliver nok nødt til at blive til i morgen … altså bare til i morgen ik’? Bar til i morgen ik’?!”
“Nu slynger jeg lige en bemærkning ud i luften, ik’?”
“That’s a good wenning. Maybe we can use that in another afsnit.”
“Ah shit! It’s på Danish!”
“Why is it always me?!”
“It’s hard to be a nissemand!”


jul1
I 1991 da The Julekalender blev vist første gang, kom også et et album med alle de kendte sange fra The Julekalender: Songs From The Julekalender. Herunder er et par smagsprøver på kulthittene:

 


The julekalender er stadig vanvittig populær og har selvfølgelig også sin egen facebook fangruppe – du kan tilmelde dig her

jul1

>

Comments are closed.