Nisser og kravlenisser hører julen til

Op til jul skal der pyntes op med nisser, kravlenisser, julehjerter, guirlander og julebelysning m.m. Den første weekend i oktober plejer alle stormagasiner gerne at pynte op til jul. Om det er for tidligt, at pynte til jul allerede i oktober, bliver diskuteret hvert eneste år. Men det må jo være op til den enkelte at vurdere, om det er.
Faktum er, at inden vi når 1. november, så er der masser af julebelysning, juletræer, og kravlenisser overalt i butiks -og gadebilledet.jul1
Det fører selvfølgelig også en masse gode ting med sig, at juleriet starter så tidligt hvert år. Tænk f.eks på alle de julelækkerier som klejner, honninghjerter, pebernødder, brændte mandler og brunkager formet som små nisser man kan købe på gader og stræder. Dette er mevirkende til, at man rigtig kommer i julestemning.

 Nisser elsker risengrød

 
Nisserne, i de gode gamle dage, var jo nogle, som boede i laden eller i staldene ude på gårdene, og her hjalp de til med det daglige praktiske arbejde. Man skulle behandle nisserne ordentligt, ellers ville de gøre livet surt for gårdejeren og hans familie. Der var stor frygt for nisser dengang, hvorimod forholdet til den lille fyr med den røde tophue i dag er mere moderat. Det var også dengang at en “legende” blev født, nemlig risengrød med kanel og smørklat. Det var datidens “vidundermiddel”, der satte husnisserne i godt humør. Helt sikkert var det, at der skete ubehagelige ting og sager, hvis gårdejeren, i stedet for risengrød og juleøl, serverede vand og suppe for datidens nisser. Sådan er det faktisk også i dag. Her skal man også huske at sætte risengrød op på loftet til nissen. Hvis ikke man gør det, så laver han drillerier hele december måned. Så husk risengrøden. Hvis det knager oppe på dit loft i december måned, så er det sikkert nissen, der er på spil.
jul1

Havenisser er blevet in igen

Havenisser var noget der hittede hos mange husejere i 1980´erne, men nu er de kommet stærkt tilbage i de danske haver. Man kan faktisk sige, at de er gået hen og er blevet “retro”.
Havenisser bliver lavet i mange forskellige afskygninger, så der vil helt sikkert også være en havenisse, der vil falde i din smag.
I mange butikker kan du se et godt udvalg af forskellige havenisser, som vil pynte vældigt fint i din have i december måned. Nisser er på vej ind i folks bevidshed igen, når det gælder julepynt til både haven og til hjemmet.
For år tilbage var det næsten som om, at danskerne havde fået en “fobi” for nisser, og det skyldtes sikkert, at rigtig mange var blevet trætte af at se på kravlenisser og små julenisser hvert eneste år til jul.
Men nu har danskerne altså taget nisserne til sig igen, nu står de atter og pynter flot i stuerne til jul.
Dog kan man sige, at nisser er en mangelvare i de nutidige julekalendere, der sendes på DR og TV2. De moderne julekalendere har ikke så meget med traditionel jul at gøre, som de havde i de gode gamle dage.
I de gamle julekalendere spillede nisser og julemænd nemlig en central rolle.

jul1


Gode julelinks til artikler på 24-december

Julekalender

Julekort

The julekalender

>

Comments are closed.