Julepynt – pynt flot op til jul

Julepynt hører til en af de mange danske juletraditioner, som vi hvert år hygger os med at lave og med at hænge op i vores stuer.
D. 1. december pynter vi op til jul, og vi har hver især forskellige traditioner forbundet med, hvilken slags pynt der skal op. Nogle foretrækker gammelt eller gammeldags julepynt, og andre foretrækker nyt og moderne pynt, andre igen foretrækker at hygge sig med at lave det hele selv.

jul1

Lav selv julehjerter, nisser og engle

Den traditionelle julepynt, som vi kender den, er julehjerter, kravlenisser, julelys, juledekorationer og julemænd m.m. Julepynten stammer tilbage fra 1800-tallet og er et symbol på den danske jul. Man kan derfor sige, at det er en ældgammel juletradition, som er blevet holdt ved lige igennem mange generationer. Når vi hvert år pynter op til jul, kommer vi rigtig i julestemning, og vi ser frem til juleaften, hvor vi skal tilbringe en hyggelig aften i familiens skød. Hvis pengene ikke er til at købe færdiglavet julepynt, så kan man f. eks selv lave pynten sammen med familie og venner. Det kræver bare, at man har nogle brugbare skabeloner og opskrifter på den type julepynt, man nu vil lave.
I ugeblade og på biblioteket kan man finde masser af gode opskrifter og skabeloner på julehjerter, julestjerner, julenisser, guirlander og meget andet juleklip og pynt.

jul1

Jørgen Clevin – en sand mester i at lave julepynt

Vi husker vist alle sammen den folkekære Jørgen Clevin, som var kendt fra børneprogrammerne på DR1 i 80’erne. Jørgen Clevin var en sand mester i at få en helt masse ud af en limstift, en mælkekarton og et stykke papir, og det var til stor inspiration for børn og voksne. Til jul mestrede han også at lave julepynt ud af stort set ingenting. Man må sige, at hans kreativitet strakte sig langt. I dag bliver hans kreative idéer til at klippe og til at klistre brugt til fulde. Man kan bl.a. finde god inspiration i hans bøger på biblioteket, eller på hans mange filmklip fra DR.

 jul1

Gammelt julepynt har stor værdi

Julepynt fra barndommen har stor betydning for mange mennesker, fordi det indeholder en masse gode juleminder. Mange gemmer derfor gammelt julepynt år efter år, og det bliver således hentet frem hvert år til jul, hvor det pynter på bestemte pladser i hjemmet. For nogen er gammeldags julepynt ensbetydende med “rigtig” jul, dvs. det skal hænges op og stå fremme, gerne på bestemte steder, da det er med til at skabe de rigtige rammer for en hyggelig og mindeværdig jul.
Ligesådan er det med de hjemmelavede juleting, som vores børn laver i skolen og i dagsinstitutionerne. Disse ting har også en stor personlig værdi for mange mennesker. Hvert år i december måned laver masser af børn hjemmelavede julehjerter, julenisser, julekort, og engle ved hjælp af skabeloner og opskrifter. Denne pynt er betydningsfuld for både børnene og for forældrene, og det bliver passet godt på, så det kan pynte flot i hjemmene år efter år.


jul1

Andre artikler der relaterer til jylepynt

Julekort

Kravlenisser

Julegaveideer

>

Comments are closed.