Flæskesteg med sprød svær

I gamle dage blev flæskesteg serveret og spist ude på landet. Folkene på landet havde nemlig ikke råd til servere finere julemad, som gås eller andesteg juleaften, det var kun det bedre borgerskab, der havde råd til det. Så flæskesteg var altså en slags fattigmands spise den gang, men i dag ser billedet helt anderledes ud. Nu har flæskestegen indtaget en varm plads i de fleste danske hjem juleaften. Gåsestegen er i dag heller ikke længere forbeholdt en lille gruppe mennesker, den bliver også serveret som traditionel julemad i rigtig mange danske stuer juleaften.

jul1

Opskrift:

(8 – 10 pers.)

• 2 kg. svinekam uden ben

• Ca. 3 laurbærblade

• 2 spsk. fint salt

• 1/2 – 1/4 l. vand

• 7 peberkorn

• 2 dl. frosne suppeurter

Tilberedning af flæskesteg :

Rids sværen smalt ned til kødet, og gnid derefter stegen godt ind i fint eller groft salt. Klip laurbærbladene på tværs og fordel dem sammen med peberkornene ned mellem sværene. Læg flæskestegen på en rist i bradepanden, så flæskesværen ligger helt lige. En god idé er at klodse stegen op på rå bagekartofler.
Kom suppeurter og vand i bradepanden.
Sæt din flæskesteg midt i en kold ovn, tænd på 200 grader og regn ca. med en stegetid på 1 1/2 time. Når dit stegetermometer kommer op på 55 grader i midten af stegen, mærker du om sværen er sprød. Hvis sværen er sprød fortsættes der til 65 grader, ved samme temperatur. Er flæskesværen blød, sætter du ovntemperaturen op til 250 – 300 grader, indtil temperaturen midt i stegen er 65 grader. Husk at holde øje med flæskestegen, den må ikke blive for mørk.
Nu er din flæskesteg færdig, og du kan nu lade den hvile utildækket i 25 min. inden den serveres.

jul1

>

Comments are closed.