Andesteg – den lækreste julemad

Ude på gårdene i gamle dage, spiste man andesteg og flæskesteg juleaften, det var en slags “fattigmands spise” den gang. På herregårdene fik man gås juleaften, gåsen var en tysk tradition som stammer fra Skt. Martinsaften.
Idéen med at servere gås juleaften, tog vi til os for godt 100 år siden og lige siden har gåsen været en del af julemaden juleaften. I dag er det sådan at man ikke kun serverer én slags steg juleaften, vi serverer f.eks. både flæskesteg og andesteg, for at der er julemad for en hver smag.


jul1

Opskrift på Andesteg:

• 1 stor friskslagtet and på ca. 3 kg.

• Salt og peber

• 16 svesker

• 2 æbler

• 1/2 l. vand

Tilberedning af andesteg

En andesteg skal tilberedes på følgende måde: Start med at skære halsen og de yderste vingespidser af anden. Tjek anden for fjerrester og indvendigt for indmad. Bagefter gnider du den ind i salt og peber både indvendigt og udvendigt.
Skræl de 2 æbler og skær dem ud i skiver. Anden fylder du med æblestykker og svesker, slut med at lukke anden med kødnåle. Læg nu anden på en rist over en bradepande med ryggen opad. Sæt anden i ovnen i ca. 15 min. ved 225 grader. Vend anden og hæld 1/2 l. vand ved og steg den ca. 2 timer ved 160 grader. Anden skal evt. efterbrunes ca. 10 min. ved 220 grader. Stik altid i den tykke del af låret for at tjekke om stegen er færdigstegt, det kan du se ved at kødsaften skal være klar.
Din andesteg er nu klar til servering og du kan med fordel servere den med brunede kartofler, rødkål, waldorfsalat, sauce og en god flaske rødvin.

jul1

>

Comments are closed.